Codzienna suplementacja multiwitaminami może poprawić funkcjonowanie mózgu u ludzi starszych, szczególnie tych z demencją i chorobą Alzheimera.
Prowadzone na przestrzeni kilku lat badanie starszych osób, które zostało opublikowane w Alzheimer’s Association, piśmie stowarzyszenia o tej samej nazwie, objęło 2262 osoby w wieku od 65 lat wzwyż. Wyniki pokazują, że regularna suplementacja multiwitaminami i minerałami może spowolnić spadek funkcji poznawczych o 60%.
Mamy pierwsze dowody uzyskane w długoterminowym, losowym, kontrolowanym badaniu starszych osób na to, że codzienne stosowanie bezpiecznych, łatwo dostępnych i niedrogich leków zawierających witaminy i minerały może poprawić funkcje poznawcze – napisali naukowcy. To odkrycie może mieć duże konsekwencje dla zdrowia mózgu i odporności na przyszłe pogorszenie funkcji poznawczych.
Uczestnicy badania, o nazwie COSMOS-Mind, które trwało trzy lata, zostali podzieleni na cztery grupy. Jedna grupa przyjmowała codziennie multiwitaminy oraz ekstrakt kakaowy zawierający flawonoidy (fitoskładniki odżywcze, które działają przeciwzapalnie i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym). Druga grupa przyjmowała tylko ekstrakt kakao. Trzecia grupa przyjmowała tylko multiwitaminy i minerały, a czwarta grupa przyjmowała placebo.
Kakao i witaminy
Odkryto, że kakao nie miało wpływu na funkcje poznawcze u starszych osób. Natomiast suplementacja witaminami i minerałami miała znaczny wpływ na funkcje poznawcze u osób z chorobami układu krążenia. Choroby tego typu są znanym czynnikiem ryzyka i mają znaczny wpływ na spowolnienie funkcji poznawczych.
U osób z chorobami sercowo – naczyniowymi notuje się niższy poziom witamin i minerałów, o czym od dawna wiadomo. Zatem podniesienie ich poziomu może pomóc w utrzymaniu w dobrym stanie układu sercowo – naczyniowego. To z kolei prowadzi do lepszego funkcjonowania mózgu. Związek pomiędzy sprawnym mózgiem i dobrym funkcjonowaniem serca i naczyń krwionośnych także jest znany od dawna.
Związek pomiędzy witaminami a prawidłowym funkcjonowaniem mózgu znano już wcześniej. Na przykład lekarze często zalecają podawanie witaminy E w celu wzmocnienia funkcji poznawczych u chorych z demencją i chorobą Alzheimera.
Nie wszyscy naukowcy są jednak przekonani, że to badanie w trafny sposób ujmuje zagadnienie. Jest bowiem wiele czynników, które mają wpływ na funkcjonowanie mózgu i funkcje poznawcze.
Jedno z najnowszych badań wykazało, że osoby spożywające dużo (ponad 20% dziennego dostarczania energii) gotowych do spożycia, wysoko przetworzonych, paczkowanych produktów, takich jak mrożona pizza, zupy w puszkach i inne gotowe posiłki, mogą mieć spowolnione funkcje poznawcze.
Źródła
- https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/alz.12767
- https://www.the-scientist.com/news-opinion/daily-multivitamin-may-slow-cognitive-decline-in-seniors-70487
- https://www.theguardian.com/society/2022/sep/14/daily-multi-vitamins-may-improve-brain-function-in-older-people-us-study
- https://www.cnn.com/2022/08/01/health/ultraprocessed-food-dementia-study-wellness/index.html
- https://sputniknews.com/20220915/taking-multivitamins-daily-may-slow-cognitive-decline-in-older-adults-1100791995.html